על האבולוציה של הדינמיות באומברקו

אומברקו: שדות סטטיים ודינמיים ומה שבינהם

זקני אומברקו יודעים לספר איך פעם באומברקו היו רק שדות "קבועים". עבור כל חלק בעמוד, המפתח של האתר היה מגדיר את שדות ההזנה הקבועים (אם ניקח דוגמא מופשטת של "מאמר", אז שדות של: כותרת, תמונה, טקסט ומאמרים קשורים) והמפתח היה מטמיע אותם בדף (לפי העיצוב כמובן) - פה מימין התמונה, פה משמאל הטקסט, וכאן מתחת המאמרים הקשורים.

ואם פתאום הלקוח מעדיף למקם את המאמרים הקשורים למעלה במקום למטה? הוא צריך מפתח…

ומה קורה אם הוא רוצה להטמיע כמה תמונות בתוך הטקסט - אחת מיושרת לימין, הבאה משמאל? הוא אמנם יכול לעשות את זה דרך עורך הטקסט החופשי (RTE) אבל זה כבר דורש קצת כישורי HTML ו-CSS.

ואם הלקוח רוצה להטמיע בעמוד רכיב שחוזר על עצמו מספר פעמים באתר (למשל טופס הרשמה לניוזלטר, קומה של מאמרים אחרונים וכו)? האפשרות היחידה הייתה באמצעות "מאקרו" דרך ה RTE, אבל היא הייתה מוגבלת מאוד.

Grid Layout

כדי לאפשר יותר גמישות, באומברקו 7 נוספו שני DataType חדשים: 

  1. Nested Content איפשר לנו להגדיר סטים של שדות שחוזרים על עצמם. עם קצת יצירתיות של המפתח ניתן היה לאפשר לעורך התוכן להוסיף עצמאית "קומות" שונות לעמוד בהתאם לתכנים שיבחר העורך עבור כל "קומה". החסרון המרכזי היה שלא ניתן היה לשלוט על המבנה של הקומה בצורה נוחה, חלוקה שונה לטורים, הזזת תכנים ממקום למקום בתוך העמוד וכו'.
  2. Grid Layout איפשר לנו להגדיר שדה שיש לו מבנה "גרידי" (מחולק לשורות ועמודות) ובכל עמודה, מזין התכנים יכול להזין רכיבים, לשנות את סדר הרכיבים, להעתיק או להעביר אותם מעמודה אחת לאחרת, וכך לשלוט באופן הרבה יותר גמיש בתוכן העמוד. רכיבים אלו יכולים להיות רכיבים אינטגרליים שסופקו עם אומברקו (RTE, תמונה ועוד) או רכיבים מותאמים אישית שהכין לו המפתח בהתאמה אישית לצרכי האתר באמצעות החבילה DocTypeGridEditor שבסוף גם השתלבה כחלק אינטגרלי מאומברקו. הגריד השלים את החסרון של הנסטד, אבל היו לו לא מעט חסרונות בעצמו: הוא לא היה מאד נח לתחזוקת מפתח, לא היה קל להוסיף לו רכיבים חדשים, הוא גם לא תמך באופן "חלק" ברב לשוניות, ובעיקר - היתה לו בעיות ביצועים במקרה של ריבוי תכנים (שמירת המידע בצורה לא יעילה הביאה לטעינה איטית וחוויית עריכה בינונית).

Block List

בגלל כל הבעיות הללו, באומברקו 8 הושק DataType חדש שנקרא Block List. שמירת המידע בו יעילה יותר והוא נח מאד לתחזוקת מפתח. אפשר בקלות להוסיף לו רכיבים (בלוקים חדשים) וליצור BlockList מגוונים לאזורים שונים באתר, כך שכל אחד מהם יכיל רק את סט הבלוקים הרלוונטיים לאותו אזור. גם ניהול ההגדרות של הבלוק נהיה פשוט יותר, וניתן לשלב ב-BlockList  אחד בלוק עם סט הגדרות א' וב-BlockList  אחר לשלב את אותו בלוק אבל עם סט הגדרות ב'. בנוסף אפשר לשלוט על נראות הבלוקים בניהול (צבע רקע, איקון) מה שכמובן משדרג את נראות מערכת הניהול וההתמצאות עבור העורך.

אז איפה הבעיה בעצם? מסתבר שיש 2…

  1. הזנת התכנים הפכה להיות מורכבת יותר- בגריד יכולנו לראות את התוצר (תמונה, טקסט מעוצב) מיידית בעריכת הדף. BlockList כדיפולט יש רק אייקון שמייצג את כל רכיב (בלוק) והתכנים שהוזנו לבלוק לא נחשפים עד שמתחילים לערוך אותו.
  2. איבדנו את היכולת של חלוקה לשורות ועמודות. כל הבלוקים של BlockList מוצגים בניהול כרשימת פריטים (אחד אחרי השני) וכך הם גם מופיעים באתר. ואם אני רוצה (כמו שקורה באתרים רבים) חלוקה לטור צדדי וטור מרכזי? אפשר כמובן לתת BlockList נפרד לכל טור אבל גם מבחינת ניראות בניהול זה לא מספיק (כיון שזה לא מוצג ב-2 טורים אלא שדה תחת שדה). בנוסף אין כאן גמישות: מה יקרה אם מחר אני רוצה 3 טורים? או שאני רוצה קודם שורה של 2 טורים ואחריה שורה של 3? בקיצור, אנחנו רוצים גמישות!

חברות רבות הצליחו לפתור את בעיה מס' 2 בעזרת BlockList (של רכיבים=בלוקים) בתוך BlockList (שכל פריט מייצג שורה, ובתוכה יש כמה BlockList - אחד לכל עמודה שנרצה). דוגמא פשוטה אפשר לראות כאן.

גם אנחנו ב-TWB הלכנו בכיוון הזה ובעצם יצרנו גריד שמאפשר לנו לשלוט על תוכן של עד 6 עמודות, כמו גם על הרוחב שלהן ועוד הגדרות חשובות. במערכת הניהול הוא אפילו מוצג בתצוגה גרידית שפיתחנו ולא בתצוגה הרגילה של רשימת בלוקים. זה שימש אותנו בשנה במספר פרויקטים מגוונים באומברקו 9 ו 10.

Block Grid

מסתבר שגם אומברקו זיהו את הצורך הגדול, ולכן בגרסה 11 הם הוציאו Data Type נוסף - ה BlockGrid.

ה BlockGrid משתמש באותם בלוקים שבהם השתמש ה-BlockList, אבל הוא מאפשר למקום אותם במבנה טבלאי. יש כאן מענה גם לקלות העריכה וגם לקלות הפיתוח ובו בזמן הוא מאפשר את האופציה של חלוקה לשורות ועמודות, בעזרת 2 תכונות חדשות- האפשרות של הגדרת Areas ל-BlockGrid והאפשרות של Resize לבלוק, כולל הגדרה של מספר העמודות (colspan) והשורות (rowspan) שעליהם יכול הבלוק להתפרש. ה-BlockGrid גם מאפשר בקלות פעולות של העתקה, הדבקה וסידור מחדש של הבלוקים.

למפתחים שמעוניינים להתנסות- ניתן להתקין חבילת nuget לדוגמא של שימוש ב-BlockGrid. בנוסף נמליץ על מאמר מפורט שמתווה עקרונות שימוש והתאמה של הBlockGrid: חלק 1, חלק 2

מה צופן לנו העתיד?

לצעירי אומברקו הפתרון ;-) 

בתור התחלה, אם ה-BlockGrid ידע לספק (בניהול) תצוגה מקדימה מבלי שנצטרך לכתוב לו views משלנו, זה יהיה ממש נחמד. (נכון לעכשיו אפשר להיעזר בחבילה הזו)

אבל מה שממש טוב באומברקו, זה שהם קשובים לקולות מהשטח ומתאימים את עצמם אליהם, כך שסביר להניח שנראה עוד שיפורים והתאמות בהתאם לצרכים שיעלו מהמשתמשים של גרסה 11 שיש לה פז"מ של 3 חודשים בלבד, נכון לרגע כתיבת שורות אלה…

איך אפשר לעזור לך?
השאר את פרטיך ונחזור אליך בהקדם

מאמרים באותו נושא
שיווק העסק בפייסבוק – למה זה כדאי?

שיווק בפייסבוק בעזרת תוכן איכותי ובעל ערך יגדיל בהדרגה את המספר הלקוחות שלכם, יעלה את נפח ההכנסה מהעסק וישפר את המודעות והאהדה למותג שלכם. אז איך עושים את זה ובמה שיווק כזה שונה מכל שיטת שיווק אחרת?

תסתכלו בקנקן: 5 סיבות שבגללן אסור לכם לוותר על עיצוב גרפי מקצועי לעסק שלכם

גם אם חינכו אותנו שהעטיפה היא חסרת חשיבות, עיצוב גרפי טוב הוא שירות חובה, חשוב שאסור לוותר עליו. עוד מקדמת דנא אנשים העבירו מסרים חשובים בעזרת סימנים גרפיים. מסתבר שהמוח האנושי מגיב לזה. אז למה עיצוב נכון יתרום לעסק שלכם, ובמה, בעצם?

איך מיתוג נכון יתרום לעסק שלך?

מה גורם ללקוח להעדיף מוצר או שירות מסוים? האם מיתוג הוא רק לוגו חדש ומעוצב? וגם - מתי נכון לבצע מיתוג בעסק, מיד בהקמת עסק או דווקא לאחר מספר שנים? כל הפרטים על איך מיתוג יגדיל את ההכנסות של העסק שלך ועל התהליך שבו מתבצע המיתוג, במאמר הבא.

2024 © כל הזכויות שמורות ל TWB דיגיטל בע"מ